Blog

Influencer marketing – cum funcționează?

În ultimii ani, odată cu popularizarea rețelelor de socializare, s-a dezvoltat și conceptul de Social Media Influencer. Datorită numărului mare de urmăritori și a capacității lor de convingere, influencerii pot produce un impact puternic asupra opiniei publice în legătură cu un anumit produs sau brand. Influencer marketing este o combinație intre abordările marketingului clasic și noile tendințe care apar pe zi ce trece. Practic, vorbim despre susținerea brand-ului de către o celebritate (endorsement) în cadrul unei comunități online pe rețelele de socializare.

Cum funcționează procesul de influencer marketing?

Între brand și influencer are loc un schimb de servicii. Acesta poate fi unul foarte simplu sau poate lua forma unui întreg proces.


Cadouri – Un mod simplu de a capta atenția unei persoane cu notorietate este trimiterea unor produse gratuite. În această situație, dezavantajul este că nu poți decide ce se va întâmpla ulterior. Este la latitudinea influencer-ului dacă dorește să îți susțină brand-ul și să posteze content cu produsele primite.


Postări plătite – Una dintre cele mai folosite tehnici de influencer marketing este aceasta. Brand-ul plătește pentru o postare sau mai multe, despre produsul său.


Takeovers – În acest tip de înțelegere, influencer-ul preia contul de social media al brand-ului. În general, pe Instagram, pentru o zi sau câteva ore, acesta postând despre un subiect ales înainte. Astfel, atât brand-ul, cât și persoana publică au de câștigat deschidere în fața publicului celuilalt.


Colaborări – Un proces mult mai complex, însă foarte eficient. Colaborările sunt de obicei proiecte în care brand-ul livrează produse, sub numele și deciziile de design ale influencer-ului.

Cât de eficient este procesul de influencer marketing?

În primul rând, trebuie să decizi dacă aria de activitate a afacerii tale se potrivește cu acest tip de marketing. Sunt anumite domenii care au o compatibilitate mai scăzută cu lumea Instagram-ului.
După care, trebuie să știi cum să alegi influencer-ul potrivit pentru nevoile tale. Trebuie să fie o persoană ale cărei postări se pliază pe domeniul tău și al cărei conținut îl apreciezi. Dar trebuie să ai grijă și la limitările bugetului tău, atunci când îți alegi persoana cu care vrei să lucrezi. Indicat ar fi sa te bazezi pe specialiști pentru analiză și propuneri cu privire la o astfel de colaborare.

De ce ai nevoie de o agenție de publicitate, în acest caz?

Alegerea unei persoane potrivite din online poate fi una dificilă, mai ales dacă nu ești cunoscător al domeniului. Ba mai mult, procesul de colaborare dintre brand-ul tău și influencer poate fi greoi. Asta în cazul în care nu știi cum trebuie să abordezi situația și care sunt condițiile unui astfel de contract. Managementul de proiect își spune cuvântul. În acest caz, o agenție de publicitate te poate ajuta cu soluții privind colaborarea cu un influencer, îndrumându-te în direcția potrivită.

Procesul de influencer marketing poate fi unul benefic pentru afacerea ta, dacă știi cum să abordezi situația și cum să alegi oamenii potriviți cu care sa colaborezi. Pentru ca procesul să fie mai ușor și să aibă o rata mai mare de succes, trebuie să apelezi la o echipă de profesioniști care te va îndruma în acest sens.