În ultimii ani, piața a devenit încărcată cu noi branduri. Acest lucru a dus la o competiție strânsă în rândul acestora. Cele mai mici detalii au ajuns să aibă un impact mare atunci când vine vorba de o strategie de branding. Un simplu logo atractiv, dar căruia îi lipsește o poveste, nu va avea multe rezultate. O comunicare integrată, cu întreg procesul de branding și strategia de comunicare, va trebui abordată cu atenție și seriozitate. În această privință, o agenție de publicitate full service te poate ajuta. Astfel, vei reuși sa te evidențiezi în rândul brandurilor ce sunt deja pe piață.
Ce este o strategie de branding?
Brandingul este o practică de marketing ce se referă la ADN-ul unui brand. Numele, logo-ul, design-ul grafic, culorile alese, valorile acestuia – toate sunt elemente fac parte dintr-o strategie de branding de succes.
La prima vedere, se poate crede despre branding că este un proces rapid, ce poate fi creat de oricine. De cele mai multe ori însă, este abordat la nivel superficial. Așadar, acest lucru duce la alte piedici în construirea unui brand. Cel mai bine este să ceri ajutorul unor specialiști dintr-o agenție de creație. Astfel, te vei asigura că iei deciziile potrivite, mai ales atunci când pui bazele imaginii unui nou brand. Mai mult, există și varianta de re-branding. Asta înseamnă crearea unei noi imagini pentru un brand deja existent, dar care are nevoie de îmbunătățire. În continuare, iată câteva motive pentru care considerăm că o strategie de branding trebuie tratată cu seriozitate:
• Dezvoltă identitatea unui brand și definește valorile sale
Ce vrea să spună brandul tău? Dacă nu ai un răspuns bine definit, nici publicul tău nu va avea. Așadar, o strategie de branding eficientă are ca scop definirea identității unui brand. Aceasta va fi imaginea pe care clienții o vor avea despre produsul tău. Domeniul, activitatea, tonul sau modul de abordare trebuie să reiasă din strategia pe care o creezi. Fiecare detaliu poate schimba percepția publicului despre produsul tău. Valorile brandului trebuie stabilite încă de la început. Ca rezultat, întreaga strategie va fi cursivă și coerentă.
• Generează emoție
Atunci când publicul se poate regăsi în povestea pe care o spune brandul tău, vei avea un răspuns pozitiv. Strategia ta de branding nu trebuie să comunice un mesaj excepțional. Din contră, trebuie să fie unul pe care oamenii îl înțeleg. Astfel, creând o conexiune. Însă, aceasta este un proces treptat, care începe prin crearea unei reputații pozitive, pentru care oamenii se vor încrede în brandul tău.
• Susține publicitatea
Publicitatea este un alt element din cadrul procesului de branding. Strategiile de comunicare vor reflecta în mod direct imaginea brandului și valorile sale. În acest caz, o agenție de branding are un rol major. Strategia trebuie construită corect de la bun început. Comunicarea nu va face decât să urmeze și să redea imaginea conturată. Fără un branding clar și corect, dezvoltarea brandului nu va putea fi logică. Aceasta își va pierde direcția și va livra un mesaj imprecis.
• Elimină ideile inutile
Atunci când caută noi modalități de promovare și noi direcții de publicitate, oamenii tind să devină îndrăzneți în ideile lor. Însă, de multe ori, o mare parte din aceste idei nu sunt în concordanță cu imaginea creată prin procesul de branding. Această imagine și direcția brandului trebuie să fie bine definite. Atunci, va fi mult mai ușor să respingi de la bun început ideile care s-ar transforma în eșec. În astfel de cazuri, ai nevoie de o agenție de creație, care aduce o nouă perspectivă. Aceasta te poate atenționa când te abați de la scopul și imaginea brandului.
În concluzie, un proces de branding, abordat cu seriozitate, joacă un rol major într-un proiect de marketing. Fie că este vorba de un brand la început de drum, fie că vrem să oferim o nouă direcție unui brand, o agenție de comunicare full service te poate ajuta. Astfel, vei putea să construiești o imagine bine definită. Una în care publicul să se poată regăsi și în care poate avea încredere.